Waarom ?
Met een ziektekostenverzekering kunt u kiezen voor de beste medische verzorging voor uw gezin en uzelf, zonder u zorgen te maken over de financiële gevolgen.
Wat ?
De medische en paramedische kosten tijdens de ziekenhuisopname (bij ziekte, zwangerschap, bevalling of na een ongeval) en ook de kosten voor en na de opname.
Voor ernstige ziektes zoals kanker, leukemie, aids of diabetes komen sommige verzekeringen ook tussen in de kosten, met of zonder opname in het ziekenhuis en zonder beperking in tijd. Kijk altijd dus even naar de voorwaarden.
Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering:
Kan de verzekeraar de premie van een hospitalisatieverzekering verhogen tijdens de looptijd van een contract ?Ja, de verzekeringsonderneming mag het bedrag van de premie van een bestaande overeenkomst verhogen. Zij heeft immers een solvabiliteitsverplichting. Zij moet met andere woorden een evenwicht garanderen tussen de premies die zij int en de vergoedingen die zij betaalt. Wanneer het bedrag van de schadevergoedingen het bedrag van de premies overschrijdt, moet zij maatregelen nemen om dat evenwicht te herstellen. In dat geval moet zij echter de premies verhogen voor alle overeenkomsten in de betrokken portefeuille.
Doet zij dat niet, dan zal de CBFA (Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen), onder wiens controle en toezicht zij staat, haar daartoe verplichten.
In principe moet de verzekeringsonderneming minstens vier maanden voor de vervaldag van de overeenkomst de verzekeringnemer verwittigen van de premieverhoging en hem op zijn recht wijzen om de overeenkomst op te zeggen.
Kan een individuele hospitalisatieverzekering opgezegd worden door de verzekeraar omwille van een slechte schadestatistiek ?
Neen, in de ziekteverzekering mag de verzekeraar een individuele hospitalisatieverzekering niet beëindigen na een schadegeval. Dat is zo bepaald in artikel 31 van de wet op de landverzekeringsovereenkomst.
Is er een verschil tussen de individuele en de collectieve hospitalisatieverzekering ?
Een individuele verzekering wordt door iemand ten persoonlijke titel gesloten voor zichzelf en eventueel gezinsleden. Meestal mogen dergelijke overeenkomsten niet worden opgezegd door de verzekeringsonderneming. De individuele schadelast mag geen reden zijn voor een aanpassing van de voorwaarden ervan. De hele portefeuille moet worden onderzocht en eventuele tariefaanpassingen moeten dan ook voor alle contracten in de portefeuille gelden.
Collectieve hospitalisatieverzekeringen worden door de werkgever gesloten ten gunste van zijn werknemers. De verzekeringsonderneming kan dergelijke polissen wel opzeggen. Werknemers en hun gezinsleden kunnen in sommige omstandigheden het voordeel ervan verliezen, bijvoorbeeld wanneer de werknemer het bedrijf verlaat.
Bij een collectieve hospitalisatieverzekering is de werkgever de verzekeringnemer. De informatie over een eventuele tariefverhoging wordt aan hem gestuurd, de verzekeraar onderhandelt met hem over een eventuele wijziging van de contractvoorwaarden. Collectieve hospitalisatieverzekeringen mogen worden opgezegd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten