zaterdag, augustus 19, 2006

Woningverzekering

De woningverzekering is veel meer dan een klassieke brandverzekering. Men verzekert de schade aan uw woning of inboedel, maar ook vaak de schade aan andere personen. Bovendien vergoedt men in de meeste gevallen in nieuwwaarde. Soms kan er bij een schadegeval gekozen worden voor een herstelling in natura: zij sturen dan een hersteller ter plaatse en nemen zijn factuur ten laste.


Waarom ?
Of u nu eigenaar of huurder bent, deze verzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen bij schade aan uw woning en/of inboedel.

Wat ?
De materiële schade aan uw woning en/of inboedel in geval van brand en aanverwante gevaren, ontploffingen, storm, hagel, sneeuw- of ijsdruk, waterschade, stookolieschade, elektrische schade, aanstoting, huiszwam, arbeidsconflicten en aanslagen, evenals natuurrampen.

Sinds 1 maart 2006 dienen de verzekeringsmaatschappijen de waarborg natuurrampen op te nemen in de basiswaarborgen. Bovendien wordt thans eveneens de schade ten laste genomen die veroorzaakt wordt door wegstromend regenwater.

Glasschade (veranda’s inbegrepen), beschadiging van onroerende goederen (diefstal en vandalisme inbegrepen) en burgerlijke aansprakelijkheid gebouw horen er ook vaak bij..


Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een woningverzekering:
Wat is onderverzekering?
Van onderverzekering is sprake bij een opstal- of inboedelverzekering, wanneer het verzekerd bedrag lager is dan de werkelijke herbouwwaarde van uw woning respectievelijk de nieuwwaarde van uw inboedel. Als gevolg hiervan krijgt u bij schade slechts een evenredig deel van het werkelijke schadebedrag vergoed.
In tegestelling tot wat vaker wordt gedacht, speelt dit niet alleen bij schade gevallen boven het verzekerd bedrag een rol, maar ook bij kleinere schades zal ten gevolge van onderverzekering niet het volledige bedrag worden uitgekeerd.

Hoe weet ik zeker dat ik niet onderverzekerd ben?
Door het invullen van een inboedelwaardemeter of herbouwwaardemeter, kunt u zich verzekeren tegen onderverzekering. Conform een uniform model wordt dan de waarde van de opstal/inboedel berekend. Tevens past de verzekeraar een indexclausule toe, waarbij het verzekerd bedrag jaarlijks aan de welvaartstijging wordt aangepast.

Geen opmerkingen: