zondag, augustus 20, 2006

Brandverzekering

De brandverzekering verzekert de schade aan uw woning of inboedel, maar ook de schade aan andere personen bij brand. Bovendien vergoeden de meeste verzekeraars de nieuwwaarde. Bij een schadegeval kunt u soms kiezen voor een herstelling in natura: zij sturen dan een hersteller ter plaatse en nemen zijn factuur ten laste.



Waarom ?
Of u nu eigenaar of huurder bent, deze verzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen bij schade aan uw woning en/of inboedel.


Wat ?
De materiële schade aan uw woning en/of inboedel in geval van brand en aanverwante gevaren, ontploffingen, storm, hagel, sneeuw- of ijsdruk, waterschade, stookolieschade, elektrische schade, aanstoting, huiszwam, arbeidsconflicten en aanslagen, evenals natuurrampen.


Tegenwoordig dienen de verzekeringsmaatschappijen de waarborg natuurrampen op te nemen in de basiswaarborgen. Thans wordt ook de schade ten laste genomen die veroorzaakt wordt door wegstromend regenwater.

Glasschade (veranda’s inbegrepen), beschadiging van onroerende goederen (diefstal en vandalisme inbegrepen) en burgerlijke aansprakelijkheid gebouw*.


Veel voorkomende opties
Diefstal en vandalisme:
Met deze optie verzekert u uw inboedel tegen verlies of schade door (poging tot) diefstal en daden van vandalisme.

Onrechtstreekse verliezen:
Dankzij deze aanvullende waarborg wordt de schadevergoeding in de meeste gevallen met 10% verhoogd (o.a. voor brand, storm, waterschade en glasschade).

Rechtsbijstand:
Met deze waarborg geniet u rechtsbijstand, waardoor de verdediging van uw belangen wordt gegarandeerd.


Veel gestelde vragen voor het afsluiten van een brandverzekering:
Moet mijn schoorsteen jaarlijks worden geveegd?
Ja. Een schone schoorsteen heeft te maken met veiligheid en gezondheid. Neem daarmee geen risico’s. Niet voor uzelf, niet voor uw huisgenoten. Stookt u heel veel? Laat dan de schoorsteen meer dan eenmaal per jaar vegen.

Dekt de nieuwe waarborg “natuurrampen” ook de schade aan goederen (auto, verwarmingsketel, wasmachine, enz.) die zich in ondergrondse garages of kelders van een privéwoning bevinden?
De voorwaarden die verzekeringsondernemingen hanteren, kunnen afwijken van wat de wet voorschrijft, aangezien dit maar een verplicht minimum is. In dit geval kunnen voertuigen uitgesloten worden, alsook, wat kelders betreft, de goederen die zich op minder dan 10 cm boven de grond bevinden (in de praktijk is dat ongeveer de hoogte van een pallet), behalve verwarmings-, elektriciteits- en waterinstallaties die er blijvend zijn bevestigd.

Geen opmerkingen: