zaterdag, augustus 19, 2006

Pensioen

Als u met pensioen gaat, wilt u nog evenveel van het leven kunnen genieten als vandaag. Juist daarom kunt u best nu al beginnen met de opbouw van een bijkomend pensioenkapitaal bovenop uw wettelijk pensioen. Pensioensparen kunt u sparen voor uw pensioen zonder dat u risico's neemt. Bovendien geniet u elk jaar van een belastingvermindering.


Waarom ?
Pensioenverzekeringen is een verzekeringsrekening met flexibele premies en gegarandeerd kapitaal en u profiteert van een superieur rendement zonder risico. Het is een perfecte aanvulling van uw wettelijk pensioen dat wel eens ontoereikend zou kunnen zijn om uw huidige levensstandaard te behouden.

Wat ?
Pensioen is eigenlijk een soort van later te ontvangen loon. Tijdens je carriere spaar je om na je pensioengerechtige leeftijd ook nog maandelijks een inkomen te ontvangen.


Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een penioen verzekering:
Waarom is een goede pensioenregeling belangrijk?
Een goede pensioenregeling is van belang als (aanvullende) bron van inkomsten bij ouderdom, arbeidsongeschiktheid of voor de nabestaanden na overlijden. Pensioen is er dan ook op gericht om te voorzien in inkomen bij het wegvallen van inkomen uit werk, in verband met het bereiken van een zekere ouderdom of bij overlijden als inkomstenvoorziening voor uw nabestaanden en tenslotte, ter voorziening van wegvallend inkomen in geval van arbeidsongeschiktheid.

Wat is er besloten met betrekking tot de franchise?
In de huidige pensioenregeling lag de franchise erg hoog. Dit had vooral voor tweeverdieners nadelige gevolgen. Door de sterke verlaging van de franchise wordt dit probleem in aanzienlijke mate verkleind. De CMHF heeft getracht de franchise op het niveau van de AOW voor alleenstaanden te leggen. Hiervoor was echter niet voldoende financiële ruimte. Een stap in de goede richting is echter wel gemaakt.

Wat is een kostendekkende premie en hoe wordt die berekend?
Voor de bepaling van een kostendekkende premie worden zeer veel, vaak ook technische gegevens en aannames gebruikt. Zo zijn de tabellen voor de levensverwachting van mannen en vrouwen zijn belangrijk, maar ook de hoogte van de (toekomstige) loonsom, de ingeschatte rente en overige beleggingsopbrengsten. Dit alles wordt ingebracht in de zogeheten ALM-studies. Die studies leiden op basis van het geldende reglement tot een uitkomst. Ook de vergrijzingsgraad van het fonds is van belang. Voor de huidige regeling geldt een kostendekkend premieniveau van ongeveer 18% als onder meer de beleggingsopbrengsten gemiddeld op 7% uitkomen.

Geen opmerkingen: