zondag, december 31, 2006

Verzekeringen tegen kidnapping

Verzekeren tegen kidnapping? Ja, ook dat kan. Maar verder wil de verzekeraar er weinig over kwijt.
Het Nederlandse rijtje van de laatste jaren: Claudia Melchers (2005), Reinier Terwindt (2003) en Hans van de Kimmenade (1999). Johnny de Mol ontsnapte in 2003 net aan een kidnapping.

Ontvoeringen van leden van rijke families zijn ‘on-Nederlands’. Toch leeft de angst voor ontvoering en afpersing ook hier. Nog sterker: je kunt je ertegen verzekeren.

Zo’n verzekering is vooral aantrekkelijk voor bedrijven en hulpverleningsorganisaties die personeel uitzenden. Maar ook Nederlandse particulieren kopen polissen, zegt Rozemarijne Pet-van der Weide, van Nassau Verzekeringen in Rotterdam.

Wie een zogenoemde kidnap and ransom-polis hebben, weten zelfs de medewerkers van Nassau Verzekeringen op twee mensen na – niet. „Als er een ontvoering speelt, word ik nog wel eens gebeld met de vraag: is die bij ons verzekerd?“, zegt Pet van de afdeling crisismanagement.

Polishouders van PIA/Nassau (een joint-venture van een Amerikaanse en de Nederlandse verzekeraar) zitten met een codenaam in de computer, want niemand mag weten dat er een polis op hun naam is afgesloten. Je wordt als verzekerde ook geacht dat niet zelf door te kletsen.

„Je hoeft niet de kat op het spek te binden. Dan denken ontvoerders: daar zit geld. Dan breng je je eigen werknemers of familie in gevaar.“

De verzekeraar betaalt bijna alle kosten van een ontvoering: de crisis-adviseurs (meestal van Corporate Risk International, CRI), het losgeld (tot de afgesproken limiet) en de doorbetaling van het loon van de ontvoerde. In Italië zijn dergelijke verzekeringen niet toegestaan, in Duitsland mag je er geen reclame voor maken. Dat is in Nederland niet zo, maar je kunt je voorstellen dat we terughoudend zijn, zegt Pet.

Het feit op zich dat ontvoeringen hier te verzekeren zijn, vergroot het risico op ontvoeringen niet, meent ze. „Ik vind het reëel dat je je daartegen kunt verzekeren.“

Kidnapverzekeringen zijn geen grote bedrijfstak en het is een ietwat lastige markt. Er is weinig informatie. Nassau zelf geeft geen inlichtingen over het aantal polishouders, de omzet of het aantal uitbetalingen. En dat geldt ook voor concurrenten. Veel ontvoeringen halen de krant niet, aldus Pet. „Er zijn geen statistieken.“ Wel blijkt uit een overzicht van CRI dat het bedrijf tussen 1993 en november 2006 413 keer is ingeschakeld voor ontvoering en afpersing, waarvan 25 keer in Nederland.

Nassau brengt de verzekeringen sinds eind jaren ’90 aan de man. „De crisis-consultants zijn de strik om de polis. Ze doen de onderhandelingen voor je. En het is heel fijn dat je iemand bij je aan tafel hebt zitten die in dit soort penibele situaties weet hoe er gehandeld moet worden en die je kalmeert.“

Moordende concurrentie is er niet, aldus Pet. „We brengen de polis niet actief aan de man. Mensen weten ons wel te vinden. Ik kan moeilijk iedereen op de Quote-500 lijst bellen, en vragen of ze zo'n polis nodig hebben.“ Bovendien wil Nassau hen beslist niet allemaal als verzekerde hebben, zegt ze.

Het aantal aanvragen wisselt sterk, aldus Pet. „Ze komen niet elke dag binnen, maar ik kan er ook wel drie op één dag krijgen.“

De doelgroep bestaat vooral uit bedrijven met veel reizend personeel in risicolanden, zoals baggeraars of oliemaatschappijen en hulporganisateis. Pet ziet een toename van bedrijven die in Oost-Europa zitten. Daarnaast zijn er de vermogende klanten en mensen die naar landen – zoals Colombia – gaan waar ontvoeringen veel voorkomen.

Mensen kopen vooral een ontvoeringsverzekering – richtprijs 2000 euro premie per jaar voor een verzekerd bedrag van 1 miljoen – om het gevoel te hebben dat ze goed zorgen voor hun werknemers en/of gezin. „Alles kan verzekerd worden, maar in landen met een hoog risico is de premie ook hoog.“

Een geruchtmakende ontvoering (Claudia Melchers) wil nog wel eens wat extra klandizie opleveren. „Daardoor hebben we niet alleen persoonlijke verzekerden gekregen, maar ook bedrijven. Ik wist niet dat het kon, dit is wel iets voor ons, wordt er dan gezegd. Want mensen vertellen het natuurlijk toch rond in hun inner circle.“

Bron BN de Stem

vrijdag, augustus 25, 2006

Evenementenverzekering

Evenementenverzekering
Het organiseren van een evenement zoals een sporttoernooi voor amateurverenigingen of een bedrijfsfeest brengt financiële risico's met zich mee. Hier bestaan tegenwoordig ook verzekering voor. Zeker met het grillige klimaat is dit een overweging waard indien u een buitenactiviteit organiseert.

Bruiloftsverzekering
Speciaal voor uw bruiloft zijn er ook verzekering, want op de mooiste dag van uw leven laat u natuurlijk niets aan het toeval over.

donderdag, augustus 24, 2006

Rechtsbijstand verzekering

Er zijn voor consumenten twee soorten rechtsbijstandverzekeringen:
De motorrijtuig-/verkeersrechtsbijstand en de gezinsrechtsbijstand.

Motorrijtuig rechtsbijstandverzekering
De motorrijtuig rechtsbijstandverzekering geeft recht op juridische hulp bij problemen met een motorrijtuig. Bijvoorbeeld bij het verhalen van schade na een aanrijding of in geval van een conflict over een reparatie. De uitgebreide vorm, de verkeersrechtsbijstandverzekering, geeft recht op hulp bij problemen met het verkeer die niet alleen met motorrijtuigen te maken hebben.

Daarnaast is er de gezinsrechtsbijstandverzekering. Deze rechtsbijstandverzekering geeft recht op hulp bij allerlei conflicten waar u zelf of uw gezinsleden mee te maken kunnen krijgen. Behalve problemen in het verkeer gaat het bijvoorbeeld om onterechte huurverhogingen, slecht gelegd parket of conflicten die te maken hebben met inkomen. Zoals ontslagzaken, uitkeringskwesties en pensioenaanspraken.

Gezinsrechtsbijstandverzekeringen
Gezinsrechtsbijstandverzekeringen bestaan vaak uit verschillende losse modules. Een totaal pakket bestaat veelal uit de volgende modules: consument, werk & inkomen, wonen, verkeer en fiscaal recht & vermogen. De modules kunnen vaak ook los worden afgesloten. De meeste rechtsbijstandverzekeringen dekken alle leden van het gezin. Behalve de verzekeringnemer zijn dus ook de partner en ongehuwde thuiswonende of studerende kinderen meeverzekerd.

Externe kosten
De kosten die de verzekeraar zelf maakt worden altijd en onbeperkt vergoed. Externe kosten worden echter lang niet bij elke verzekeraar altijd volledig vergoed. Onder externe kosten vallen bijvoorbeeld proceskosten en de kosten van advocaat en experts. De maximale dekkingen lopen uiteen van 12500 euro tot onbeperkt.


Dekkingsgebied
Standaard is het dekkingsgebied veelal beperkt tot Nederland. Voor het verhalen van schade, verkeers- en strafzaken bieden de meeste rechtsbijstandverzekeringen ook dekking in Europa en een aantal landen rondom de Middellandse Zee. Geschillen uit arbeidsovereenkomsten en sociaal verzekeringsrecht zijn vaak gedekt in de Benelux en Duitsland. Sommige verzekeraars hanteren voor verschillende onderdelen veel ruimere dekkingsgebieden.

Wat is gedekt?
De volgende zaken zijn meestal standaard gedekt op een rechtsbijstandverzekering:

Verhalen van schade.
Alleen als u schade lijdt waarvoor iemand anders aansprakelijk is. De dekking is bijna altijd beperkt tot het verhaal van de schade.
Contracten.
Problemen n.a.v. contracten over consumentenzaken.
Overheid.
Persoonlijke conflicten met de overheid. Geen belastingzaken.
Personen- en familierecht.
Problemen bij nalatenschappen en adoptie.
Echtscheiding is meestal niet of zeer beperkt gedekt.
Strafzaken.
Als u beschuldigd wordt van een strafbaar feit. Behalve als er sprake is van opzet.

De volgende zaken moeten soms apart worden meeverzekerd.

Verkeer.
Problemen als gevolg van het deelnemen aan het verkeer. Sommige rechtsbijstandverzekeraars bieden ook hulp bij conflicten bij het aankopen van een auto.
Wonen.
Problemen rond een huurwoning of eigen woning. Vaak ook bij een vakantiewoning voor eigen gebruik.
Arbeid.
Problemen op het werk bijv. bij reorganisaties of ontslagen. Ook bij problemen met uw pensioen. Fiscale zaken.
Bij sommige verzekeraars kunt u dit apart meeverzekeren.


Niet gedekt is:
- Algemene uitsluitingen. Alle verzekeraars geven geen dekking als de verzekerde de afhandeling van de zaak hindert. Bijvoorbeeld als een geschil te laat gemeld wordt. Zaken die al speelden of waarvan het op het moment van sluiten van de verzekering duidelijk was dat ze zouden gaan spelen, worden ook niet gedekt.
- Problemen met belastingen, vermogensbeheer en exploitatie van onroerend goed worden bij de meeste verzekeraars uitgesloten. Bij sommige verzekeraars kan het wel apart worden meeverzekerd.
- Problemen met de overheid over algemeen geldende regels worden ook niet gedekt.
- Echtscheiding wordt meestal ook niet gedekt.


Franchise (drempel)
Bijna alle verzekeraars hanteren een drempel. Blijft het belang van de zaak onder de drempel dan wordt de zaak niet in behandeling genomen. Als er sprake is van een franchise dan varieert deze ongeveer tussen de 110 en 225 euro.

Wachttijd
Na het afsluiten van de verzekering hanteren veel verzekeraars voor de meeste conflicten een wachttijd van drie maanden.

Zaak stopzetten
Als een verzekeraar een zaak niet haalbaar (meer) acht dan kan zij de zaak niet in behandeling nemen of stoppen. Ook als de kosten niet opwegen tegen de baten dan kan de verzekeraar besluiten er mee te stoppen. De verzekeraar zal dan de schade vergoeden.
Bron: verzekeringssite.nl

zondag, augustus 20, 2006

Arbeidsongeschiktheids verzekering

Als goed werkende burger kan u eigenlijk niet meer zonder een goede arbeidsongeschiktheids - verzekering, zeker omdat u van de overheid weinig te verwachten heeft. Want onverzekerd is een griepje nog te overzien, maar een langdurige ziekte of een ernstig ongeval kan nare financiële gevolgen voor u hebben. Om dat te voorkomen kunt u maar beter zorgen voor een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering.


Waarom ?
Als appeltje voor de dorst. Goed voorbereid zijn op nare gevolgen

Wat ?
De schade van economische, morele en zelfs esthetische aard bij blijvende invaliditeit of overlijden


Veel gestelde vragen over het afsluiten van een verzekering arbeidsongeschiktheid:
Hoe snel kan ik verzekerd zijn?
Een veel voorkomende misvatting is dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering snel geregeld is! Alle verzekeraars zullen afhankelijk van uw aanvraag en de bijbehorende gezondheidsverklaring een grondig acceptatie traject uitvoeren. De termijn die hier voor staat is circa 1,5 - 2 maanden indien we mogen spreken van een “gezond risico” en mede afhankelijk van uw eigen medewerking!

Is een tijdelijke of voorlopige dekking mogelijk?
Bij sommige verzekeraars is er inderdaad een mogelijkheid tot voorlopige dekking. Deze voorlopige dekking zal echter nooit langer uitkeren dan 1 jaar en de arbeidsongeschiktheid dient een gevolg te zijn van een ongeval.

Wat moet ik allemaal meesturen met een aanvraag?
De meeste verzekeraars vragen naast een compleet ingevuld aanvraagformulier en gezondheidsverklaring ook aanvullende informatie zoals;

Inschrijving Kamer van Koophandel (indien van toepassing)
Jaaropgaven tot 3 jaar terug
Inkomensprognose komend jaar ( of businessplan)

Autoverzekering

Aan het stuur van uw wagen bent u nooit veilig voor een ongeval en dat kan zware financiële gevolgen hebben. Voor uw autoverzekering kijkt u best naar de beste prijs-kwaliteitverhouding met een aantrekkelijke premie en verschillende voordelen waarvoor u bij andere verzekeraars soms moet bijbetalen: 24 uur op 24 bijstand, gratis repatriëring van de passagiers en van het voertuig na een ongeval in Nederland en een snelle regeling van het ongeval door een beheerder die uw dossier persoonlijk opvolgt zijn maar enkele zaken waar u best op let!



Waarom ?
De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto is VERPLICHT voor elk motorvoertuig dat op de openbare weg komt. Deze verplichte verzekering vergoedt derden aan wie u schade hebt veroorzaakt bij het gebruik van uw auto. Zij biedt u daarenboven verscheidene bijkomende waarborgen.

Wat ?
De stoffelijke en lichamelijke schade die u aan derden veroorzaakt bij een ongeval.


Veel gestelde vragen over het afsluiten van een autoverzekering:
Wat is een bonus/malus ladder en hoe werkt die ?
Op basis van de bonus/malus-ladder bepaalt de verzekeraar hoeveel korting (of toeslag) u krijgt op de basispremie van uw verzekering. Tijdens de looptijd van de verzekering bouwt u, zolang u geen schade claimt, schadevrije jaren op. Aan de hand van het aantal schadevrije jaren kent de verzekeraar korting toe, de zogenaamde no-claimkorting. Hoe hoger uw trede is op de bonus/malus-ladder, des te hoger is uw korting. De korting kan groeien tot wel 75% op de basispremie. Let op ! Er is geen uniforme bonus/malus-ladder. Elke verzekeraar hanteerd zijn eigen ladder met zijn eigen indeling in tredes en bijbehorende no-claim korting. U kunt de bonus/malus-ladder terugvinden in de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Gaat de verzekering direct in bij de meeste aanbieders als ik online een verzekering afsluit?
Ja, als u de verzekering direct in wilt laten gaan dan kan dat. U heeft dekking vanaf het moment dat u de verzekering heeft afgesloten en de polis in uw Privé Domein beschikbaar is. Dus direct. Als de door u gewenste ingangsdatum na vandaag ligt, gaat de dekking op de betreffende dag op 00.00 uur in. Staat de auto nog niet op uw naam, dan kunt u een tijdelijke polis afsluiten. Deze biedt met terugwerkende kracht dekking als u de polis op diezelfde dag omzet in een definitieve. Controleer dit alles echter best wel goed!

Wat is een WA verzekering ?
De WA verzekering vergoedt de schade die u met uw voertuig hebt aangebracht aan de tegenpartij en/of inzittenden van de auto (niet zijnde de bestuurder), mits u voor die schade aansprakelijk bent. Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd. U bent wettelijk verplicht om, vanaf het moment dat het kenteken op uw naam komt te staan, de auto te verzekeren voor dit WA-risico.

Brandverzekering

De brandverzekering verzekert de schade aan uw woning of inboedel, maar ook de schade aan andere personen bij brand. Bovendien vergoeden de meeste verzekeraars de nieuwwaarde. Bij een schadegeval kunt u soms kiezen voor een herstelling in natura: zij sturen dan een hersteller ter plaatse en nemen zijn factuur ten laste.



Waarom ?
Of u nu eigenaar of huurder bent, deze verzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen bij schade aan uw woning en/of inboedel.


Wat ?
De materiële schade aan uw woning en/of inboedel in geval van brand en aanverwante gevaren, ontploffingen, storm, hagel, sneeuw- of ijsdruk, waterschade, stookolieschade, elektrische schade, aanstoting, huiszwam, arbeidsconflicten en aanslagen, evenals natuurrampen.


Tegenwoordig dienen de verzekeringsmaatschappijen de waarborg natuurrampen op te nemen in de basiswaarborgen. Thans wordt ook de schade ten laste genomen die veroorzaakt wordt door wegstromend regenwater.

Glasschade (veranda’s inbegrepen), beschadiging van onroerende goederen (diefstal en vandalisme inbegrepen) en burgerlijke aansprakelijkheid gebouw*.


Veel voorkomende opties
Diefstal en vandalisme:
Met deze optie verzekert u uw inboedel tegen verlies of schade door (poging tot) diefstal en daden van vandalisme.

Onrechtstreekse verliezen:
Dankzij deze aanvullende waarborg wordt de schadevergoeding in de meeste gevallen met 10% verhoogd (o.a. voor brand, storm, waterschade en glasschade).

Rechtsbijstand:
Met deze waarborg geniet u rechtsbijstand, waardoor de verdediging van uw belangen wordt gegarandeerd.


Veel gestelde vragen voor het afsluiten van een brandverzekering:
Moet mijn schoorsteen jaarlijks worden geveegd?
Ja. Een schone schoorsteen heeft te maken met veiligheid en gezondheid. Neem daarmee geen risico’s. Niet voor uzelf, niet voor uw huisgenoten. Stookt u heel veel? Laat dan de schoorsteen meer dan eenmaal per jaar vegen.

Dekt de nieuwe waarborg “natuurrampen” ook de schade aan goederen (auto, verwarmingsketel, wasmachine, enz.) die zich in ondergrondse garages of kelders van een privéwoning bevinden?
De voorwaarden die verzekeringsondernemingen hanteren, kunnen afwijken van wat de wet voorschrijft, aangezien dit maar een verplicht minimum is. In dit geval kunnen voertuigen uitgesloten worden, alsook, wat kelders betreft, de goederen die zich op minder dan 10 cm boven de grond bevinden (in de praktijk is dat ongeveer de hoogte van een pallet), behalve verwarmings-, elektriciteits- en waterinstallaties die er blijvend zijn bevestigd.

Caravanverzekering

Een goede personenautoverzekering dekt het WA-risico van een aangekoppelde caravan. Maar wat als uw caravan gestolen wordt, of beschadigd raakt tijdens een hevige storm? De Caravanverzekering verzekert die gevallen wél. En verruimt bovendien de dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid. Een complete dekking dus voor uw tweede huis op wielen.

U kunt een Caravanverzekering afsluiten voor uw vouwwagen, toer- of stacaravan. Als u wilt, kunt u de voortent, inboedel en aanbouw meeverzekeren.


Waarom ?
De schade aan uw caravan of de schade veroorzaakt door de caravan in niet-gekoppelde toestand wordt vergoed door de polis caravanverzekering.
Wat ?
Een verzekering die de schade die u aan derden berokkent door het gebruik van de caravan op het moment dat hij aan uw wagen gekoppeld is en voor de schade veroorzaakt door andere factoren.


Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een caravanverzekering:
Caravan of aanhangwagen - Is die ook verzekerd via mijn autoverzekering?
Ja en nee. Aangekoppeld aan uw verzekerde auto is uw caravan of aanhangwagen gratis WA meeverzekerd. Daarmee is deze echter niet verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal of brand. Daarvoor heeft u een aparte caravanverzekering nodig.

Wat is er precies verzekerd bij een Caravanverzekering?
Afhankelijk van de door u gewenste dekking, kunt u zich tegen de volgende risico's o.a. verzekeren: - diefstal
- brand
- storm
- explosie
- aanrijding
- hagelschade
U kunt tevens naast uw caravan uw voortent, aanbouw en inventaris meeverzekeren.

Inboedelverzekering

Uw inboedel groeit en groeit met de jaren. Een kostbaar bezit. Vaak kostbaarder dan u vermoedt. Er kan met uw inboedel ook meer gebeuren dan u vermoedt. En dus hebt u een goede Inboedelverzekering nodig. Met de Inboedelverzekering beperkt u bij schade tenminste de financiële gevolgen tot een minimum.


Waarom ?
Een inboedelverzekering vergoedt de schade veroorzaakt aan uw meubilair door brand, diefstal of waterschade. Als U door uw woning loopt, zult U zien dat deze schadegevallen tot hoge bedragen kunnen oplopen. Daarom kan niemand zich veroorloven het zonder inboedelverzekering te stellen.
Wat ?
Een verzekering die u berschermt tegen een mogelijke financiele ramp.


Veel gestelde vragen over het afsluiten van een inboedelverzekering:
Wat verstaat de inboedelverzekering onder inboedel ?
Alle meubelen en andere spullen die tot uw eigen huishouding behoren. Dus ook de fiets, uw zonwering, de tuinmeubelen, gereedschap, en de vlaggenmast.

Wat verstaat de inboedelverzekering onder nieuwwaarde ?
Het geld dat nodig is om dezelfde, of gelijkwaardige spullen opnieuw aan te schaffen na een schadegebeurtenis.

Wat verstaat de inboedelverzekering onder schade door inbraak ?
Schade doordat iemand met geweld heeft geprobeerd uw huis binnen te komen. Er is dan bijvoorbeeld een deur of raam opengebroken. Vergeet nooit de deur op slot te doen, dan dekt de verzekering de schade niet.

Wat is de inboedelwaardemeter ?
Een rekeninstrument dat is ontwikkeld door de Nederlandse (brand-) verzekeraars. Door een combinatie van statistische informatie en een vaste vragenlijst kunt u eenvoudig de waarde van een inboedel berekenen, zonder dat u ieder voorwerp afzonderlijk hoeft te taxeren. De inboedelwaardemeter is handig als u snel zeker wilt weten dat u niet onderverzekerd bent.

Levensverzekering

Een ongelukje in uw privéleven is snel gebeurd, maar soms zijn de gevolgen van zo’n levensongeval jammer genoeg zwaar. Speelt die lelijke val van de trap u toch meer parten dan gedacht? Bent u het slachtoffer van een gewelddadige overval of een zware medische fout? De levensverzekering vergoedt u of uw familieleden bij blijvende invaliditeit of overlijden: vaak een broodnodige aanvulling op de tussenkomst van uw verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering.


Waarom ?
De Levensverzekering verzekert u en uw gezin tegen de gevolgen van zware ongevallen in uw privéleven. Voorvallen waarbij de aansprakelijkheid van derden moeilijk of niet vast te stellen is.

Wat ?
De schade van economische, morele en zelfs esthetische aard bij blijvende invaliditeit of overlijden


Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een levensverzekering:
Ik wens mijn levensverzekeringscontract af te kopen. Moet ik hiervoor het akkoord vragen aan de begunstigden?
Het recht op afkoop is een persoonlijk recht van de verzekeringsnemer. Dit wil zeggen dat noch zijn echtgeno(o)t(e), noch zijn begunstigde, noch zijn schuldeisers dit recht kunnen uitoefenen.
Het recht op afkoop van de verzekeringsnemer is echter gebonden aan het akkoord van de begunstigde wanneer deze laatste deze aanduiding heeft aanvaard volgens de formaliteiten voorzien in de Belgische wet.
Indien de verzekeringsnemer zijn recht op afkoop wil behouden ondanks de aanduiding van begunstiging, kan niets hem ervan weerhouden om de begunstigde niet op de hoogte brengen van de aanduiding, of eenvoudigweg om niet over te gaan tot de officiële aanvaarding van begunstiging door de begunstigde.

Waarom mensen een levensverzekering afsluiten. De meest voorkomende redenen zijn:
- Aflossen van schulden bij overlijden
- Sparen voor toekomstige lasten (bijvoorbeeld een studieverzekering)
- Verzorging van nabestaanden bij overlijden
- Een inkomen voor de oude dag (pensioen aanvulling)
- Aflossen van hypotheek schuld (Kapitaalverzekering Eigen Woning)

Motorverzekering

Het is voor motorrijders en bestuurders van bromfietsen niet altijd gemakkelijk om een betaalbare verzekering te vinden. Om dit te verhelpen is er speciaal voor tweewielers een verzekering die tegelijk compleet en betaalbaar is. Een verzekering die verder gaat dan de meeste verzekeraars, zonder dat u daar meer voor betaalt!


Waarom ?
U bent volledig gedekt met deze wettelijk verplichte verzekering. De motorverzekering vergoedt alle stoffelijke en lichamelijke schade die u veroorzaakt aan andere personen. De motorverzekering kan u diverse bijkomende waarborgen bieden, zoals de gratis pechverhelping na een ongeval in Nederland en, indien nodig, het wegslepen van uw motor.

Wat ?
De stoffelijke en lichamelijke schade die u veroorzaakt aan andere personen.


Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een motorverzekering:
Wat is verzekerd indien ik kies voor een WA + Beperkt Casco dekking?
Naast de verplichte WA dekking is uw eigen motor ook verzekerd voor schade t.g.v. brand, diefstal en stormschade.

Wat is verzekerd indien ik kies voor een WA + Volledig Casco dekking?
Naast de verplichte WA dekking is uw eigen motor ook verzekerd tegen alle van buiten komende gebeurtenissen.

Wat betekent een winterstop voor mijn verzekering?
Gedurende de periode van 15 december tot 01 maart wordt geen dekking verleend voor het rij-risico van het motorrijtuig. Is er door u een polis gesloten incl. een Beperkt Casco of Volledig Casco dekking blijven deze risico’s gedurende de genoemde periode gewoon verzekerd tijdens de opslag van uw motor.

Is mijn kleding en helm ook te verzekeren?
Indien u kiest voor een Beperkt- of Volledig Casco dekking is uw kleding en helm zonder premietoeslag standaard meeverzekerd tot maar liefst € 1.000,- per persoon.

Wat wordt verstaan onder speciale voorzieningen?
Hieronder worden verstaan de toevoegingen aan de motor resp. veranderingen in de standaarduitvoering waarvan de prijs niet in de officiële catalogusprijs is inbegrepen.

Oldtimerverzekering

De oldtimerverzekering is bedoeld voor auto’s en motoren die 20 jaar of ouder zijn en waarmee niet meer dan 7.500 km per jaar wordt gereden. Ook moet u beschikken over een ander op naam gesteld motorvoertuig voor dagelijks gebruik.


Waarom ?
Lekker toeren met een klassieker of een oldtimer? Dan is een goede verzekering voor zo'n gouwe ouwe van groot belang. Want al rijdt u nog zo voorzichtig, ook klassiekers staan bloot aan de risico's van het moderne, drukke verkeer.
Wat ?
Een verzekering die uw wagen dekt tegen risico's voor u en derden.


Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een oldtimerverzekering:
Wanneer verzeker ik mijn auto op een oldtimerverzekering?
- Als de auto ouder dan 20 jaar is en het model minimaal 15 jaar uit de productie is.
- Als de oldtimer uitsluitend particulier (recreatief/voor hobbydoeleinden) wordt gebruikt.
- Als het jaarkilometrage maximaal 6000 kilometer is.

Moet ik de waarde van mijn oldtimer laten taxeren?
Indien u de oldtimer (beperkt) casco wilt verzekeren dient u een keuringsrapport van een erkend expertisebureau of van de ANWB te overleggen. (Voor de WA dekking is een geldig APK-keuringsrapport vereist).

zaterdag, augustus 19, 2006

Opstalverzekering

De opstalverzekering wordt ook wel brandverzekering of woonhuisverzekering genoemd. De premie is gebaseerd op de herbouwwaarde van het huis. Dat zijn de kosten om het huis opnieuw op te bouwen. Bij nieuwe huizen is dat de koopprijs waarvan de prijs van de grond wordt afgetrokken.


Waarom ?
Een opstalverzekering dekt de schade aan het woonhuis door brand, ontploffing, blikseminslag, rook- en roetschade, storm, inbraak en diefstal, diverse vormen van waterschade, aanrijding, vandalisme. Naast het huis, zijn ook garages, schuren, schuttingen e.d. verzekerd in beperkte mate tuinaanleg

Wat ?
Een verzekering die de schade dekt bij brand en andere risico's.


Veel gestelde vragen over het afsluiten van een opstalverzekering:
Wat verstaat de verzekering onder opstal?
Volgens de definitie: Een gebouw dat naar de aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven. De kelder hoort erbij, maar ook de CV-installatie, de keuken voor zover vast, de berging, en tijdelijke, zelfgemaakte dingen als een volière.

Wat verstaat de verzekering onder herbouwwaarde?
Het bedrag dat u nodig heeft voor herbouw van de woning, onmiddellijk na de gebeurtenis, op dezelfde plaats en met dezelfde bestemming.

Wat verstaat de verzekering onder verkoopwaarde?
De waarde van de opstal bij vrije verkoop. Die waarde is logischerwijze gerelateerd aan de huizenmarkt.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijden heeft voor de familie vaak zware financiële problemen tot gevolg. Wie gaat de opleiding van de kinderen bekostigen? Hoe gaat men zijn huidige levensstandaard behouden? Bovenop een plotse daling van de bestaansmiddelen, komen er soms zware kosten bij zoals de ziekenhuisfacturen, begrafeniskosten en successierechten. Het is dus verstandig om op zeker te spelen. De overlijdensverzekering garandeert de storting van een bepaald kapitaal aan uw rechthebbenden.


Waarom ?
Voor de tijdelijke of levenslange bescherming van uw familie.

Wat ?
De uitkering van een bepaald kapitaal in geval van overlijden van de verzekerde


Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering:
Wat is het nut van een overlijdensrisicoverzekering?
Een overlijdensrisicoverzekering is eigenlijk onmisbaar voor ieder gezin, ongeacht wie er voor de inkomsten zorgt:
- Overlijdt de kostwinner, dan daalt het inkomen van de achterblijvende partner. De woonlasten of de kosten voor de kinderen kunnen dan al snel onbetaalbaar worden.
- Overlijdt de niet werkende ouder, dan zal juist de kostwinner voor extra financiële uitgaven komen te staan, bijvoorbeeld voor kinderopvang bij kleine kinderen en voor studie bij opgroeiende kinderen.
- Als u tweeverdiener bent, is uw bestedingspatroon waarschijnlijk ook afgestemd op twee inkomens. Valt één van de tweeverdieners weg, dan zou de achterblijvende partner bijvoorbeeld de hoge lasten van de woning niet meer kunnen opbrengen.

Waar is de premie van een overlijdensrisicoverzekering van afhankelijk?
De premie is ondermeer afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde, het verzekerd bedrag en de looptijd van de verzekering.

Kan de verzekering tijdens de looptijd gewijzigd worden?
De verzekering kan tijdens de looptijd gewijzigd worden. U dient er echter wel rekening mee te houden dat iedere wijziging die te maken heeft met het te verzekeren bedrag in principe wordt gezien als het afsluiten van een nieuwe verzekering. Dit betekent, dat u het hele proces weer in moet en er gezondheidswaarborgen gesteld moeten worden conform de dan geldende keuringsgrenzen. Hebben er zich op gezondheidsgebied bepaalde situaties voor gedaan, dan kunnen die situaties directe gevolgen voor dekking en/of premie hebben. Indien u slechts een kortlopende dekking in het vooruitzicht heeft, is het wellicht verstandiger te kiezen voor een dekking met een variabele premie. U heeft dan ieder jaar opnieuw de mogelijkheid om de polis conform uw wens aan te passen.

Wat is een gelijkblijvende overlijdensrisico verzekering?
Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering bent u gedurende de gehele looptijd verzekerd voor hetzelfde vaste bedrag. Op welk moment u ook overlijdt, uw nabestaanden krijgen altijd hetzelfde kapitaal uitgekeerd. Hiervoor betaalt u gedurende de looptijd een vaste verzekeringspremie.

Pensioen

Als u met pensioen gaat, wilt u nog evenveel van het leven kunnen genieten als vandaag. Juist daarom kunt u best nu al beginnen met de opbouw van een bijkomend pensioenkapitaal bovenop uw wettelijk pensioen. Pensioensparen kunt u sparen voor uw pensioen zonder dat u risico's neemt. Bovendien geniet u elk jaar van een belastingvermindering.


Waarom ?
Pensioenverzekeringen is een verzekeringsrekening met flexibele premies en gegarandeerd kapitaal en u profiteert van een superieur rendement zonder risico. Het is een perfecte aanvulling van uw wettelijk pensioen dat wel eens ontoereikend zou kunnen zijn om uw huidige levensstandaard te behouden.

Wat ?
Pensioen is eigenlijk een soort van later te ontvangen loon. Tijdens je carriere spaar je om na je pensioengerechtige leeftijd ook nog maandelijks een inkomen te ontvangen.


Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een penioen verzekering:
Waarom is een goede pensioenregeling belangrijk?
Een goede pensioenregeling is van belang als (aanvullende) bron van inkomsten bij ouderdom, arbeidsongeschiktheid of voor de nabestaanden na overlijden. Pensioen is er dan ook op gericht om te voorzien in inkomen bij het wegvallen van inkomen uit werk, in verband met het bereiken van een zekere ouderdom of bij overlijden als inkomstenvoorziening voor uw nabestaanden en tenslotte, ter voorziening van wegvallend inkomen in geval van arbeidsongeschiktheid.

Wat is er besloten met betrekking tot de franchise?
In de huidige pensioenregeling lag de franchise erg hoog. Dit had vooral voor tweeverdieners nadelige gevolgen. Door de sterke verlaging van de franchise wordt dit probleem in aanzienlijke mate verkleind. De CMHF heeft getracht de franchise op het niveau van de AOW voor alleenstaanden te leggen. Hiervoor was echter niet voldoende financiële ruimte. Een stap in de goede richting is echter wel gemaakt.

Wat is een kostendekkende premie en hoe wordt die berekend?
Voor de bepaling van een kostendekkende premie worden zeer veel, vaak ook technische gegevens en aannames gebruikt. Zo zijn de tabellen voor de levensverwachting van mannen en vrouwen zijn belangrijk, maar ook de hoogte van de (toekomstige) loonsom, de ingeschatte rente en overige beleggingsopbrengsten. Dit alles wordt ingebracht in de zogeheten ALM-studies. Die studies leiden op basis van het geldende reglement tot een uitkomst. Ook de vergrijzingsgraad van het fonds is van belang. Voor de huidige regeling geldt een kostendekkend premieniveau van ongeveer 18% als onder meer de beleggingsopbrengsten gemiddeld op 7% uitkomen.

Reisverzekering

Een reisverzekering is een aanvullende verzekering voor de schade die u tijdens uw vakantie kunt lijden. Vooral wanneer u naar het buitenland vertrekt, is het belangrijk om na te gaan of uw lopende verzekeringen de tijdens reizen geleden schade dekken en tot welk bedrag. In de landen van de Europese Unie kunnen uw verzorgingskosten door de plaatselijke Sociale Zekerheid overgenomen worden. Controleer of uw aanvullende ziekteverzekering de kosten vergoedt, die u in het buitenland maakt. Een medische handeling kan in het buitenland veel duurder zijn en zonder reisverzekering wordt u niet vergoed voor deze bijkomende kosten.


Waarom ?
De reisverzekering omvat in het algemeen garanties voor bagage, medische kosten, onvoorziene kosten, ongevallen en repatriëring. Bij de meeste reisverzekeringen kunt u zelf bepalen welke opties u wenst af te sluiten. Wanneer u bij voorbeeld geen waardevolle voorwerpen meeneemt, vindt u het misschien niet noodzakelijk om uw bagage te verzekeren.

Uw eigen schuld en nalatigheid zijn bijna altijd uitgesloten.Dit is het geval wanneer u waardevolle voorwerpen zichtbaar in uw voertuig hebt achtergelaten en deze gestolen zijn. Het is aanbevolen om de algemene voorwaarden goed te lezen alvorens op vakantie te gaan. Soms worden zelfs de kosten voor het opnieuw verkrijgen van verloren of gestolen identiteitsbewijzen vergoed.

Wanneer uw goederen tijdens de reis gestolen of verloren werden, is het belangrijk om de verzekeraar een aangifte bij de plaatselijke politie te overhandigen.
Wat ?
Een verzekering die u toelaat onbezorgd op reis te gaan.


Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een reisverzekering:
Ik ben reeds via mijn mutualiteit verzekerd. Is dit voldoende?
De meeste mutualiteiten bieden u een basisverzekering aan die, afhankelijk van uw specifieke situatie, ontoereikend kan zijn. De franchise evenals het remgeld blijft ten uwen laste. Een reisbijstandsverzekering betaalt alle gewaarborgde kosten terug voor tussenkomst mutualiteit.

Als ik een ongeval heb in het buitenland, worden mijn kosten in Nederland dan terugbetaald?
De nabehandelingskosten in Nederland ten gevolge van een ongeval in het buitenland worden door de meeste maatschappijen tot max. 1 jaar na het ongeval terugbetaald. Ook voorzien zij een vergoeding in geval van overlijden of blijvende invaliditeit.

Schuld saldo verzekering

Wanneer een kredietnemer overlijdt vooraleer zijn lening (hypothecair of andere) die hem werd toegestaan volledig is terugbetaald, erven zijn rechthebbenden deze schuld.
De Schuldsaldoverzekering neemt de financiële gevolgen van uw overlijden ten laste door uw nabestaanden te vrijwaren tegen de terugbetaling van uw leningen.


Waarom ?
Het ten laste nemen van de financiële gevolgen van een overlijden door de naasten te vrijwaren tegen de terugbetaling van de lopende leningen.

Wat ?
De terugbetaling van uw lening


Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een schuld saldo verzekering:
Schuldsaldoverzekering of niet ?
In sommige gevallen kan het best wel aan te raden zijn een verzekering te nemen tegen overlijden. Stel je steeds de vraag – als mijn partner overlijdt, kan ik de lening dan nog alleen afbetalen ?
Of misschien enkel de helft ?
Met een verzekering die het saldo van de openstaande schuld afbetaalt bij overlijden, ben je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Zij helpen je ervoor zorgen dat de lening ofwel volledig is afbetaald ofwel betaalbaar blijft voor degene die overblijft.

Woningverzekering

De woningverzekering is veel meer dan een klassieke brandverzekering. Men verzekert de schade aan uw woning of inboedel, maar ook vaak de schade aan andere personen. Bovendien vergoedt men in de meeste gevallen in nieuwwaarde. Soms kan er bij een schadegeval gekozen worden voor een herstelling in natura: zij sturen dan een hersteller ter plaatse en nemen zijn factuur ten laste.


Waarom ?
Of u nu eigenaar of huurder bent, deze verzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen bij schade aan uw woning en/of inboedel.

Wat ?
De materiële schade aan uw woning en/of inboedel in geval van brand en aanverwante gevaren, ontploffingen, storm, hagel, sneeuw- of ijsdruk, waterschade, stookolieschade, elektrische schade, aanstoting, huiszwam, arbeidsconflicten en aanslagen, evenals natuurrampen.

Sinds 1 maart 2006 dienen de verzekeringsmaatschappijen de waarborg natuurrampen op te nemen in de basiswaarborgen. Bovendien wordt thans eveneens de schade ten laste genomen die veroorzaakt wordt door wegstromend regenwater.

Glasschade (veranda’s inbegrepen), beschadiging van onroerende goederen (diefstal en vandalisme inbegrepen) en burgerlijke aansprakelijkheid gebouw horen er ook vaak bij..


Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een woningverzekering:
Wat is onderverzekering?
Van onderverzekering is sprake bij een opstal- of inboedelverzekering, wanneer het verzekerd bedrag lager is dan de werkelijke herbouwwaarde van uw woning respectievelijk de nieuwwaarde van uw inboedel. Als gevolg hiervan krijgt u bij schade slechts een evenredig deel van het werkelijke schadebedrag vergoed.
In tegestelling tot wat vaker wordt gedacht, speelt dit niet alleen bij schade gevallen boven het verzekerd bedrag een rol, maar ook bij kleinere schades zal ten gevolge van onderverzekering niet het volledige bedrag worden uitgekeerd.

Hoe weet ik zeker dat ik niet onderverzekerd ben?
Door het invullen van een inboedelwaardemeter of herbouwwaardemeter, kunt u zich verzekeren tegen onderverzekering. Conform een uniform model wordt dan de waarde van de opstal/inboedel berekend. Tevens past de verzekeraar een indexclausule toe, waarbij het verzekerd bedrag jaarlijks aan de welvaartstijging wordt aangepast.

Ziektekostenverzekeringen

Een opname in het ziekenhuis of medische verzorging kan handenvol geld kosten. Bespaar uzelf dergelijke financiële zorgen en kies voor een hospitalisatieverzekering. Het is de ideale aanvulling op de basistussenkomsten van het ziekenfonds.


Waarom ?
Met een ziektekostenverzekering kunt u kiezen voor de beste medische verzorging voor uw gezin en uzelf, zonder u zorgen te maken over de financiële gevolgen.


Wat ?
De medische en paramedische kosten tijdens de ziekenhuisopname (bij ziekte, zwangerschap, bevalling of na een ongeval) en ook de kosten voor en na de opname.
Voor ernstige ziektes zoals kanker, leukemie, aids of diabetes komen sommige verzekeringen ook tussen in de kosten, met of zonder opname in het ziekenhuis en zonder beperking in tijd. Kijk altijd dus even naar de voorwaarden.



Veel gestelde vragen bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering:
Kan de verzekeraar de premie van een hospitalisatieverzekering verhogen tijdens de looptijd van een contract ?Ja, de verzekeringsonderneming mag het bedrag van de premie van een bestaande overeenkomst verhogen. Zij heeft immers een solvabiliteitsverplichting. Zij moet met andere woorden een evenwicht garanderen tussen de premies die zij int en de vergoedingen die zij betaalt. Wanneer het bedrag van de schadevergoedingen het bedrag van de premies overschrijdt, moet zij maatregelen nemen om dat evenwicht te herstellen. In dat geval moet zij echter de premies verhogen voor alle overeenkomsten in de betrokken portefeuille.
Doet zij dat niet, dan zal de CBFA (Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen), onder wiens controle en toezicht zij staat, haar daartoe verplichten.

In principe moet de verzekeringsonderneming minstens vier maanden voor de vervaldag van de overeenkomst de verzekeringnemer verwittigen van de premieverhoging en hem op zijn recht wijzen om de overeenkomst op te zeggen.

Kan een individuele hospitalisatieverzekering opgezegd worden door de verzekeraar omwille van een slechte schadestatistiek ?
Neen, in de ziekteverzekering mag de verzekeraar een individuele hospitalisatieverzekering niet beëindigen na een schadegeval. Dat is zo bepaald in artikel 31 van de wet op de landverzekeringsovereenkomst.

Is er een verschil tussen de individuele en de collectieve hospitalisatieverzekering ?
Een individuele verzekering wordt door iemand ten persoonlijke titel gesloten voor zichzelf en eventueel gezinsleden. Meestal mogen dergelijke overeenkomsten niet worden opgezegd door de verzekeringsonderneming. De individuele schadelast mag geen reden zijn voor een aanpassing van de voorwaarden ervan. De hele portefeuille moet worden onderzocht en eventuele tariefaanpassingen moeten dan ook voor alle contracten in de portefeuille gelden.

Collectieve hospitalisatieverzekeringen worden door de werkgever gesloten ten gunste van zijn werknemers. De verzekeringsonderneming kan dergelijke polissen wel opzeggen. Werknemers en hun gezinsleden kunnen in sommige omstandigheden het voordeel ervan verliezen, bijvoorbeeld wanneer de werknemer het bedrijf verlaat.
Bij een collectieve hospitalisatieverzekering is de werkgever de verzekeringnemer. De informatie over een eventuele tariefverhoging wordt aan hem gestuurd, de verzekeraar onderhandelt met hem over een eventuele wijziging van de contractvoorwaarden. Collectieve hospitalisatieverzekeringen mogen worden opgezegd.