woensdag, februari 21, 2007

Een erebaan als voorzitter of bestuurder van een Vereniging van Eigenaren (VVE) kan verstrekkende persoonlijke financiële risico's met zich meebrengen

Nederlander steeds meer claimbewust.

Apeldoorn - Een erebaan als voorzitter of bestuurder van een Vereniging van Eigenaren (VVE) kan verstrekkende persoonlijke financiële risico's met zich meebrengen. Bestuurders zijn namelijk in hun functie hoofdelijk aansprakelijk bij onbehoorlijk bestuur. De gevolgen vallen niet onder de eigen aansprakelijkheidsverzekering (avp) of de aansprakelijkheidsverzekering van de VVE.

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea roept daarom via onder meer landelijke voorlichtingsbijeenkomsten bestuurders op tot bewustwording. Nederland telt meer dan 100.000 Vereniging Van Eigenaren met ongeveer 300.000 bestuurders.

Claimbewust
Nederlanders zijn steeds meer claimbewust. Dat de persoonlijke risico's daarbij groot zijn, blijkt ondermeer uit het feit dat niet alleen derden maar ook de vereniging zelf of de leden van de vereniging de bestuursleden aansprakelijk kunnen stellen. Het maakt voor de wet geen verschil of zij voor de werkzaamheden een vergoeding ontvangen.

Onbekendheid
Bestuurders van een VVE zijn vaak onbekend met deze persoonlijke risico's en hebben zich niet verzekerd. Sommige risico's zijn blijvend aanwezig doordat een verzekering bepaalde zaken niet dekt zoals: aansprakelijkheid tegen bestuurders die opzettelijk onrechtmatig of malafide handelen. Wel is er dekking voor bestuurders die aan kunnen tonen dat hem of haar geen verwijt treft.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Centraal Beheer Achmea
Afdeling Communicatie & Voorlichting
Bertwin Tiemersma,
Manager Communicatie
Mobiel: 06 -29 07 77 70

Geen opmerkingen: