maandag, februari 26, 2007

Aon aansprakelijkheidsrapport: 'Verzekeringsmarkt blijft concurrerend'

Rotterdam, 26 februari 2007 - Het bedrijfsleven krijgt in 2007 voor het vijfde achtereenvolgende jaar te maken met concurrerende aansprakelijkheidspremies. Dit blijkt uit 'Look Beyond The Obvious'1), een rapport van Aon over wereldwijde aansprakelijkheidstrends. Wel wijst het rapport uit dat verzekeraars hun waakzaamheid opvoeren ten aanzien van opkomende en al erkende risico's. Bedrijven moeten zich ervan bewust zijn dat beperkingen in de dekking in het verschiet liggen.

Geschat wordt dat de tariefreducties in Nederland op hetzelfde niveau als in 2006 blijven. Het Aon-rapport adviseert bedrijven om zich, naast de prijs, vooral te richten op polisdekking voor opkomende risico's. Gezondheidsrisico's die te maken hebben met onder andere nanotechnologie, verbranding door de zon en overgewicht maken hiervan onderdeel uit. Verder adviseert Aon om trends in de Verenigde Staten (VS) nauwlettend te volgen, vanwege hun grote, wereldwijde invloed op wetgeving en verzekeringsmarkten.

Vanwege de afwezigheid van grote natuurrampen in 2006 zijn de tarieven over de hele wereld lager. Onder meer de toegenomen concurrentie leidt tot verdere reducties in 2007. De verwachtingen variëren van stabiele tarieven, tot reducties tot 25 procent in Noord- en Zuid-Amerika, tot 30 procent in de EMEA-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) en tot 40 procent in Azië. Deze reducties zullen niet noodzakelijkerwijs voorkomen in landen met een toegenomen aansprakelijkheidsregime, zoals landen die zich nieuw bij de Europese Unie hebben aangesloten.

Meer dan de helft van de 53 in het rapport onderzochte landen heeft in 2006 zowel de frequentie van het aantal schadeclaims als het niveau van de schadevergoedingen zien stijgen. Dit weerspiegelt de wereldwijde trend van een toenemende compensatiecultuur. Even duidelijk zijn de ontwikkeling van zogenoemde 'class actions' in Europa en de opkomst van zogenoemde 'punitive damages' in Azië. Daarnaast proberen verzekeraars steeds meer de dekking te beperken voor risico's zoals giftige schimmel (toxic mould), silica en elektromagnetische straling, verschijnselen die veelal voor het eerst in de VS voorkwamen.

'Dit is een gunstige tijd voor bedrijven om verder te kijken dan directe premiebesparingen, en zich voor te bereiden op de langere termijn. Dit kan door je te richten op dekking die essentieel is voor je onderneming,' zegt Fred Lamme, Executive Broking Director Liability van Aon Nederland. 'Er mag dan nu bijna geen sprake zijn van druk om de dekking te beperken, uit het verleden blijkt dat wanneer opkomende risico's zich duidelijker manifesteren, of wanneer een zachte markt, zoals nu het geval is, verandert in een harde markt, verzekeraars dekkingsbeperkingen zullen opleggen. Het nu identificeren en verminderen van belangrijke opkomende risico's, ondersteunt de koper bij een minder ontvankelijke markt in de toekomst.'

Noot voor de redactie:
1)Het volledige rapport kan worden gedownload via www.aon.nl/aansprakelijkheidsrapport

Geen opmerkingen: